4t d’ESO a la Serra de Carreu

20180517_104152

Després de llegir el llibre de Pep Coll Dos taüts negres i dos de blancs, dijous 17 de maig, hem visitat el país. Al Molí de Pessonada, Pep Coll ha fet una explicació dels conreus i la vida del que havia estat el darrer poble gran abans de travessar cap a la Vall del Segre.

Hem passat per la cova dels contrabandistes i, després d’esmorzar sota un alzinar, el Carles de l’Entorn d’Aprenentatge de Tremp i l’Iban, guia de la reserva de Boumort, han parat els telescopis perquè veiéssim els voltors del Roc de Pessonada i les trinxeres de Vilanoveta.

Després d’una hora de camí, hem arribat a Herba-Savina (que bé podria ser Yerbalinda, cantada en terres argentines). Camins ben definits per marges de pedra, carcasses de les cases sense trebols ni teulats,  apoderades de l’heura i, a dalt, el cementiri.

Una creu, de ferro de nova construcció, recorda on es van enterrar dos taüts negres i dos de blancs. Amb interès i respecte, bona part de la colla hem fet tertúlia literària; mentre, se sentia rodolar alguna pedra… i no hi havia fauna autòctona.

Dinar als pinars de la Forestal que quasi envaeixen les ruïnes del poble; si queda algun bancal erm, devia ser de la irreductible Casa Tarrufa.

De tornada, ja amb la certesa que no ens agafaria l’aigua dels ruixats habituals de tarda d’aquest mes de maig, hem refet els corriols. Un escabotet d’alumnes, ben guardat (ben diferent de les ramades que passaven pel Pla del Tro, o dels moltons del poeta Carles Sindreu), deixa enrere, amb permís dels Ja t’ho diré: racons inexplicables, deserts, salvatges, a s’horabaixa, per esperar sa nit… o per aprofitar la vesprà i començar a estudiar dialectes per, després, agafar ben pla lo llit.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register